Θερμομόνωση

Η θερμομόνωση ενός κουφώματος δίνεται με τον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας Uw. Οι τιμές που δίνει ο συντελεστής είναι η ποσότητα θερμότητας (σε Watt) που μπορεί να διαπεράσει από 1 τ.μ. κατασκευής (κουφώματος) σε ορισμένο χρονικό διάστημα, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο επιφανειών του (εσωτερική - εξωτερική) είναι ίση με 1°C. Όσο μικρότερη η τιμή που δίνει τόσο περισσότερη η θερμομόνωση που παρέχει το κούφωμα, ενώ αντίθετα όσο μεγαλύτερη είναι τόσο περισσότερη απώλεια ενέργειας έχει.

Απαιτούμενα στοιχεία για υπολογισμό των θερμικών απαιτήσεων είναι τα μετεωρολογικά δεδομένα, ο προσδιορισμός των απαιτήσεων θερμοκρασιών κάθε χώρου, τα κατασκευαστικά δεδομένα των δομικών υλικών που χρησιμοποιούνται και οι αναλυτικές, ακριβείς διαστάσεις των ανοιγμάτων.

Υπολογισμός θερμοπερατότητας κουφώματος

Τα στοιχεία που συναπαρτίζουν ένα κούφωμα (πλαίσιο, υαλοπίνακας) έχουν διαφορετικούς συντελεστές θερμοπερατότητας, καθώς τόσο το προφίλ όσο και το τζάμι κάθε φορά καταλαμβάνουν διαφορετική επιφάνεια, ανάλογα με τη διάσταση του κουφώματος.

Επομένως για να καταστεί δυνατός ο υπολογισμός του ολικού συντελεστή θερμοπερατότητας ενός κουφώματος Uw θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

  1. Η τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας του πλαισίου Uf.
  2. Η τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας του υαλοπίνακα Ug.
  3. Το εμβαδόν όλων των ορατών επιφανειών του κουφώματος συνολικά (Αf), του υαλοπίνακα (Αg) και του πλαισίου (Αw).
  4. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του αποστάτη Ψg μεταξύ των υαλοπινάκων.
  5. Το πάχος του ορατού υαλοπίνακα ως προς το πλαίσιο Lg.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο αριθμητικός τρόπος υπολογισμού του συντελεστή θερμομόνωσης ενός κουφώματος Uw υπολογίζεται ως εξής:

Παράδειγμα υπολογισμού

Έστω ότι έχουμε ένα PVC κούφωμα της σειράς Deceuninck Legend, δίφυλλο ανοιγοανακλινόμενο, με διπλό, ενεργειακό υαλοπίνακα 4-15-4, διαστάσεων 1,40mΧ2,30m.

Από τα πιστοποιητικά δοκιμών προκύπτουν τα εξής:

  • Uf=0,92 W/m2k
  • Ug=1,00 W/m2k
  • Af= 0,96 m2
  • Ag=2,26 m2
  • Ψg=0,08 W/mk
  • Lg= 10,56m

Επομένως έχουμε:

Από τον παραπάνω υπολογισμό προκύπτει ότι ο συντελεστής θερμοπερατότητας του κουφώματος συνολικά είναι πολύ κοντά στη μονάδα και άρα είναι ενεργειακό. Επομένως, αν θέλετε να επαναπροσδιοριστεί η ενεργειακή ταυτότητα του χώρου σας, στο στάδιο επιλογής κουφωμάτων θα πρέπει τα νέα κουφώματα που θα επιλέξετε να έχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο συντελεστή θερμοπερατότητας, ούτως ώστε η επένδυση που θα κάνετε να αναβαθμίσει το σπίτι σας ενεργειακά και να αυξήσει την ποιότητα διαμονής σε αυτό.

 

Παρακάτω παρατίθενται οι μέγιστες τιμές θερμικής αγωγιμότητας κουφωμάτων, όπως προβλέπονται από τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.), οι οποίες μεταβάλλονται ανάλογα με την κλιματική ζώνη που βρίσκεται το κτίριο και την παλαιότητα του.

Πίνακας 1: Κλιματικές Ζώνες Ελληνικής Επικράτειας
Πίνακας 2: Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας κουφωμάτων ανά κλιματική ζώνη για νέα κτίρια
Πίνακας 3: Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας κουφωμάτων ανά κλιματική ζώνη για υφιστάμενα κτίρια



Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης