Οδηγός επιλογής τύπου κουφωμάτων

Η επιλογή κουφωμάτων είναι αναμφίβολα σημαντική, καθώς επηρεάζει με πολλούς τρόπους την ποιότητα διαμονής σε μια κατοικία, και καλό θα ήταν να λαμβάνεται ακόμα και πριν από την έναρξη του χτισίματος. Και ο λόγος για αυτό είναι ότι η αγορά κουφωμάτων αποτελεί επένδυση, που έρχεται να συμπληρώσει τον τρόπο ζωής μας στην καθημερινότητα. Η τελική απόφαση μπορεί να βασίζεται αφενός στις ιδιαιτερότητες του χώρου και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν (ποιοτικά κριτήρια), και αφετέρου στο τι ταιριάζει και εξυπηρετεί τις ανάγκες του (αισθητικά κριτήρια).

Τα κουφωματα, επομένως, έρχονται να καλύψουν, πέρα από τις αισθητικές, ορισμένες βασικές ανάγκες όπως είναι η θερμική και ηχητική μόνωση, η ασφάλεια και η λειτουργικότητα. Συνήθως οι περισσότεροι καταναλωτές διχάζονται στην επιλογή ανοιγόμενων ή συρόμενων κουφωμάτων. Παρακάτω θα δώσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τύπου κουφωμάτων, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής τους (PVC, αλουμίνιο κλπ).

Ανοιγόμενα κουφώματα

Τα ανοιγοανακλινόμενα κουφώματα είναι πλέον πολύ διαδεδομένα και προτιμώνται από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, καθώς προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου κουφωμάτων είναι:

 1. Υψηλή μονωτική ικανότητα: Τόσο σε επίπεδο θερμομόνωσης - ηχομόνωσης όσο και στεγανότητας. Τα ανοιγόμενα κουφώματα παρέχουν την αποδοτικότερη μόνωση, αφού η εφαρμογή του κουφώματος πάνω στον τοίχο, τα λάστιχα και οι σταθεροί, περιμετρικοί μηχανισμοί κλεισίματος αποτρέπουν στο μέγιστο δυνατό τις ενεργειακές απώλειες. Παράλληλα, και όσον αφορά τη στεγανότητα, αποτρέπεται η είσοδος υγρασίας ή ανέμων στο εσωτερικό του χώρου. Με πιο απλά λόγια, ένα ανοιγόμενο κούφωμα είναι σχεδόν αδύνατο να μπάζει.
 2. Υψηλές επιδόσεις ασφάλειας: Τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν μέγιστη ασφάλεια λόγω του περιμετρικού μηχανισμού κλειδώματος πολλαπλών σημείων που διαθέτουν. Η αντιδιαρρηκτική προστασία με τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι μεγάλη.
 3. Λειτουργία ανάκλισης: Τα ανοιγόμενα κουφώματα διαθέτουν ρύθμιση ανάκλισης, ώστε να μπορούν να μένουν ανοιχτά σε τέτοιο άνοιγμα που να επιτρέπει τη μικρότερη δυνατή απώλεια ενέργειας. Η χρήση μηχανισμού ανάκλισης προσφέρει δυνατότητα αερισμού του χώρου σας, χωρίς το κούφωμα να είναι πλήρως ανοιχτό. 
 4. Μεγάλη γκάμα εφαρμογών: Τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανοιγμάτων. Μπορούν να κατασκευαστούν από πολύ μικρά παράθυρα έως και μεγάλες μπαλκονόπορτες, και μπορούν να δέχονται διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες και εξωτερικά σίτες και παντζούρι ή ρολό. Τα βασικότερα είδη ανοιγόμενων κουφωμάτων είναι το εσωτερικό παραθυρόφυλλο, το οποίο ανοίγει προς τα μέσα, το εξωτερικό παραθυρόφυλλο, το οποίο ανοίγει προς τα έξω και το προβαλλόμενο, το οποίο ανοίγει στο κάτω μέρος και προς τα έξω. Κατασκευάζονται με ένα ή περισσότερα φύλλα και υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με σταθερά τμήματα τζαμιού (για μεγαλύτερα ανοίγματα).
 5. Ελάχιστες απαιτήσεις για συντήρηση: Τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες (πχ ακραίες θερμοκρασίες). Η καθαριότητα και η φροντίδα τους είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, και άρα το κόστος συντήρησης είναι σχεδόν μηδενικό. Παράλληλα, είναι κουφώματα που μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή, επομένως οι περιπτώσεις ανανέωσης ή αντικατάστασης τους είναι σπάνιες.

Τα μειονεκτήματα των ανοιγόμενων κουφωμάτων είναι τα εξής:

 1. Καταλαμβάνουν εκτενέστερο χώρο: Στα ανοιγόμενα κουφώματα, το φύλλο τοποθετείται στα πλάγια και περιστρέφεται γύρω από έναν οριζόντιο άξονα. Για να ανοίγουν, όμως, ανεμπόδιστα τα φύλλα απαιτείται χώρος εσωτερικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες στον εσωτερικό χώρο. Λειτουργικά, επομένως, αν ο χώρος είναι περιορισμένος, ίσως ένα ανοιγόμενο κούφωμα να μην είναι η ιδανική λύση. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δίνεται η δυνατότητα να ανοίγει το κούφωμα εξωτερικά, για εξοικονόμηση χώρου.
 2. Δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολύ μεγάλα ανοίγματα (άνω των 2 μέτρων): Ένα ανοιγόμενο σύστημα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει εξίσου αποτελεσματικά σε μεγάλα πλάτη, ακόμα και με δίφυλλη μπαλκονόπορτα. Η μόνη λύση σε αυτό είναι η τοποθέτηση σταθερών τμημάτων στο άνοιγμα.

Συρόμενα κουφώματα 

Τα συρόμενα κουφώματα αποτελούν γνώρισμα της ελληνικής αγοράς της “εργολαβίας” κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς αφορούσαν την πλειοψηφία των κουφωμάτων που κατασκευάζονταν, κατά κύριο λόγο σε πολυκατοικίες. Τα συρόμενα κουφώματα διακρίνονται σε επιμέρους κατηγορίες:

 • Επάλληλα: Τα συστήματα αυτά κινούνται το ένα δίπλα στο άλλο, ή πιο απλά το ένα φύλλο σύρεται μπροστά από το άλλο.
 • Χωνευτά: Τα φύλλα των χωνευτών κουφωμάτων, όπως δηλώνει και η λέξη,  “χωνεύονται” μέσα στον τοίχο, ανοίγουν δηλαδή σέρνοντας τα μέσα στην τοιχοποιία.

Αυτοί οι δυο τύποι συρόμενων κουφωμάτων παρουσιάζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Τα πλεονεκτήματα τους είναι τα ακόλουθα:

 1. Οικονομία χώρου: Λειτουργικά και πρακτικά το κούφωμα αυτό είναι προτιμότερο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χώρου. Η απώλεια εσωτερικού χώρου κατά το άνοιγμα είναι μηδενική, και έτσι τα συρόμενα κουφώματα παρέχουν τη μέγιστη εξοικονόμηση χώρου, η οποία εξασφαλίζεται άνετα. 
 2. Μεγαλύτερα ανοίγματα: Το άνοιγμα των συρόμενων κουφωμάτων είναι σχεδόν ίσο με το αρχικό άνοιγμα του τοίχου. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα συστήματα κουφωμάτων μπορούν να κατασκευαστούν σε πολύ μεγάλες διαστάσεις, τις οποίες ένα ανοιγόμενα κούφωμα δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει.
 3. Καλύτερη αισθητική: Τα συρόμενα κουφώματα έχουν μεγαλύτερες επιφάνειες τζαμιού και λιγότερου προφίλ, κάτι που τα καθιστά πιο minimal. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η αισθητική των συρόμενων κουφωμάτων έχει βελτιωθεί θεαματικά.

Από την άλλη πλευρά, τα συστήματα αυτά παρουσιάζουν και αρκετά μειονεκτήματα:

 1. Μη ικανοποιητικά επίπεδα μόνωσης και στεγάνωσης: Ένα συρόμενο σύστημα δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο θερμομόνωσης ή ηχομόνωσης ενός ανοιγόμενου. Σε αντίθεση με τα ανοιγόμενα κουφώματα, τόσο στα χωνευτά όσο και στα επάλληλα συρόμενα κουφώματα, οι εφαρμογές τους γίνονται με βουρτσάκια, και όχι με περιμετρικά λάστιχα, και ως εκ τούτου έχουν ενεργειακές απώλειες και μπάζουν. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η στεγάνωση στα επάλληλα είναι ελαφρώς καλύτερη από τα χωνευτά, επειδή ακριβώς το φύλλο “χωνεύεται” στην τοιχοποιία, επομένως δημιουργείται ένα ακόμη πρόβλημα με την έλλειψη μόνωσης εσωτερικά του τοίχου.
 2. Χαμηλά επίπεδα ασφάλειας: Ο μηχανισμός κλειδώματος που χρησιμοποιείται στα συρόμενα συστήματα κουφωμάτων δεν είναι περιμετρικός, όπως στα ανοιγόμενα, αλλά αντίθετα κλειδώνει μόνο σε δύο σημεία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας, καθώς μπορούν να παραβιαστούν με μεγαλύτερη ευκολία.
 3. Κόστος: Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο στην περίπτωση των χωνευτών συρόμενων κουφωμάτων. Τέτοια συστήματα θεωρούνται “ειδικές κατασκευές”, καθώς αφενός έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στην κατασκευή και αφετέρου χρειάζονται ειδική υποδοχή στον τοίχο για να τοποθετηθούν, για αυτό και η τιμή τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ανασυρόμενα κουφώματα

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά συρόμενα κουφώματα, οι σύγχρονες σειρές συρομένων κουφωμάτων έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς με τη δημιουργία μιας νέας σειράς, τα συρόμενα ανασυρόμενα κουφώματα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της σειράς είναι:

 1. Υψηλά επίπεδα μόνωσης και στεγάνωσης: Τα συστήματα αυτά έχουν τις ίδιες ενεργειακές αποδόσεις με ένα ανοιγόμενο κούφωμα, όσον αφορά τα επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και στεγάνωσης, καθώς οι εφαρμογές τους γίνονται με τη χρήση λάστιχων περιμετρικά.
 2. Υψηλά επίπεδα ασφάλειας: Οι μηχανισμοί κλειδώματος είναι περιμετρικοί πολλών σημείων, με πιστοποίηση κατά της διάρρηξης.
 3. Δυνατότητα ανάκλισης για αερισμό του χώρου.
 4. Σχεδόν μηδενική απώλεια εσωτερικού χώρου: Για να ανοίξετε ένα ανασυρόμενο κούφωμα, θα πρέπει να το τραβήξετε ελάχιστα (όπως θα τραβούσατε ένα ανοιγόμενο) και στη συνέχεια να σύρετε στο πλάι (όπως στα επάλληλα). Η απώλεια του εσωτερικού χώρου είναι αμελητέα και δεν ξεπερνάει τα 10cm.
 5. Μπορούν να κατασκευαστούν σε πολύ μεγάλες διαστάσεις: Αυτά τα συστήματα συνήθως προορίζονται για μεγάλες μπαλκονόπορτες με άνοιγμα από 1,60m έως 3,50m. Έτσι μπορούν να υποστηρίξουν μεγαλύτερες επιφάνειες τζαμιού και με λιγότερο προφίλ, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη αισθητική.

Από την άλλη τα μειονεκτήματα τους είναι:

 1. Κόστος: Η τιμή της κατασκευής τέτοιου τύπου κουφώματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
 2. Μικρό άνοιγμα: Ένα ανασυρόμενο σύστημα ναι μεν μπορεί να καλύψει μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο το μισό τμήμα του είναι υποχεωτικά σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό άνοιγμα του κουφώματος είναι σχεδόν όσο το μισό του αρχικού ανοίγματος του τοίχου.

Σταθερά

Αν έχετε ένα μεγάλο άνοιγμα και θέλετε να προσφέρετε στο χώρο καλύτερη θέα και περισσότερη φωτεινότητα, ένα σταθερό παράθυρο, χωρίς πλαίσια στη μέση του κουφώματος, είναι η ιδανική λύση. Επίσης αν υπάρχει άνοιγμα στο χώρο, το οποίο είναι πολύ μεγάλο για να τοποθετηθεί ένα μονόφυλλο ανοιγόμενο κούφωμα, αλλά και πολύ μικρό για να τοποθετηθεί ένα δίφυλλο, τότε σε αυτή την περίπτωση τη λύση έρχεται να δώσει ένα μονόφυλλο ανοιγόμενο κούφωμα με σταθερό. Τα σταθερά κουφώματα καλύπτουν απεριόριστες ανάγκες, τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα και είναι πολύ πρακτικά. Μπορούν, ακόμη, να χρησιμοποιηθούν σε προσόψεις, φεγγίτες, τζαμαρίες καταστημάτων κλπ. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτού του τύπου κουφώματος είναι η πολύ καλή στεγάνωση και μόνωση που προσφέρει, αλλά και τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Από την άλλη το κύριο μειονέκτημα είναι το ότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ευχρηστία λειτουργικά, καθώς υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στον εξωτερικό χώρο.

Σύγκριση

Παρακάτω θα δείτε διαγραμματικά τις αποδόσεις του κάθε τύπου κουφώματος, ώστε να σας βοηθήσει περισσότερο στην τελική σας επιλογή.

Όποια κι αν είναι η τελική σας απόφαση, καλό θα ήταν να σκεφτείτε ότι τα κουφώματα είναι μια επένδυση, και όχι προϊόν που μπορεί να αλλαχτεί ξανά σε λίγα χρόνια. Οι παράγοντες που μπορούν να σας επηρεάσουν είναι πολλοί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η καλύτερη επιλογή θα είναι αυτή που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις προσδοκίες σας και θα σας προσφέρουν ποιότητα διαβίωσης.

 Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης