Τύποι υαλοπινάκων: Ποιος είναι ο καταλληλότερος;

Ο υαλοπίνακας είναι το κυρίαρχο στοιχείο κάθε εξωτερικού κουφώματος, καθώς καταλαμβάνει το 70%-80% της συνολικής επιφάνειας. Η συνολική συμπεριφορά ενός κουφώματος καθορίζεται σημαντικά από τον υαλοπίνακα, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή απόδοση, την ηχομόνωση και την ασφάλεια. Σήμερα στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι υαλοπινάκων που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χώρου.

Μονός Υαλοπίνακας: Ο μονός υαλοπίνακας αποτελεί την παλαιότερη και απλούστερη μορφή υαλοπινάκων, οι οποίοι τοποθετούνταν παλαιότερα σχεδόν σε όλους τους χώρους. Πρόκειται για ένα κρύσταλλο, πάχους 3 mm-12 mm. Ο μονός υαλοπίνακας είναι η πιο οικονομική επιλογή υάλωσης, ο οποίος όμως έχει περιορισμένες δυνατότητες θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και ασφάλειας. Πλέον λόγω του χαμηλού κόστους, τα μονά τζάμια απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μη κατοικήσιμους χώρους χωρίς απαιτήσεις θέρμανσης ή ψύξης, όπως γκαράζ, αποθήκες, εργαστήρια, βιτρίνες καταστημάτων και άλλα μη θερμαινόμενα βοηθητικά κτίρια. Η επιλογή μονού υαλοπίνακα είναι επομένως μια απλή επιλογή με μη ικανοποιητικές αποδόσεις.

Ενεργειακός Υαλοπίνακας: Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες ή αλλιώς υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής low-emissivity (Low-e), έχοντας μια ειδική επίστρωση στην εσωτερική πλευρά της επιφάνειας τους, συμβάλλουν στην απόκτηση μεγαλύτερης θερμομόνωσης σε ένα χώρο και κατά συνέπεια σε υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Η επίστρωση αυτή είναι film μετάλλων και είναι πολύ λεπτή και άρα διάφανη και ο ρόλος τους είναι η απορρόφηση ενέργειας από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον. Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους, δηλαδή ως μονά τζάμια, αλλά πάντα σε πολυεπίπεδες κατασκευές, όπως διπλά ή τριπλά τζάμια. Η χρήση low-e τζαμιών γίνεται κυρίως σε οικίες και γραφεία, όπου η δαπάνη ψύξης και θέρμανσης παίζει σημαντικό ρόλο και η χρήση αυτού του τύπου τζαμιού μπορεί να επιφέρει αρκετή μείωση αυτού του κόστους.

Τύποι ενεργειακών υαλοπινάκων: Οι κυριότερες κατηγορίες ενεργειακών υαλοπινάκων είναι τα τζάμια 2 και 4 εποχών. Η βασικότερη διαφορά τους είναι η συμπεριφορά που παρουσιάζουν κατά τους θερινούς μήνες. Κατά τους χειμερινούς μήνες, και οι δυο τύποι ενεργειακών τζαμιών συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των κρύων σημείων που δημιουργούνται από τις εκτεθειμένες επιφάνειες, εφαρμόζοντας στρώματα θερμοπροστασίας και σταματώντας κάθε απώλεια θερμότητας ή την είσοδο κρύου αέρα. Από την άλλη, κατά τους θερινούς μήνες οι ενεργειακοί υαλοπίνακες 2 εποχών επιτρέπουν στην ηλιακή ενέργεια να περάσει μέσα στο σπίτι μας και κατά συνέπεια να θερμάνει τα αντικείμενα, ενώ οι υαλοπίνακες 4 εποχών διαθέτουν ειδικά φιλμ, τα οποία επιτρέπουν στο ηλιακό φως να περάσει στο χώρο, εμποδίζοντας όμως τη θερμότητα.

Τρίπλεξ (Laminated) Υαλοπίνακες: Τα τρίπλεξ τζάμια είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης 2 ή περισσότερων τζαμιών με μεμβράνη διάφανη, ημιδιάφανη ή έγχρωμη. Η συνένωση αυτή επιφέρει αύξηση της αντοχής σε κρούση, αλλά ακόμα κι όταν η κρούση είναι ισχυρή και προκαλεί θραύση, το τζαμί δεν καταρρέει γιατί συγκρατείται από τη μεμβράνη. Τα τζάμια αυτά αν τα κοιτάμε κάθετα προς την επιφάνεια τους μας φαίνονται σαν μονά. Τα τζάμια που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές κουφωμάτων έχουν πάχος από 3+3mm, 4+3mm,..., 3+3+3mm, 5+5mm και άλλοι δυνατοί συνδυασμοί. Ουσιαστικά το τζάμια 3+3m αφορά τη συνένωση 2 τζαμιών πάχους 3mm, ωστόσο στο σύνολο το πάχος του τζαμιού είναι λίγο μεγαλύτερο από 6mm, λόγω της μεμβράνης που υπάρχει ενδιάμεσα, το πάχος της οποίας είναι μερικά δέκατα του χιλιοστού. Επίσης μπορεί να υπάρχουν διαδοχικές επιστρώσεις μεμβρανών. Τρίπλεξ τζάμια 3+3 ή 4+3 και μέχρι συνολικό πάχος 8mm χρησιμοποιούνται συνήθως στην εξωτερική πλευρά σε διπλούς υαλοπίνακες σε οικίες. Τρίπλεξ τζάμια 4+4 και έως 12mm συνολικό πάχος χρησιμοποιούνται συνήθως σε βιτρίνες καταστημάτων. Τρίπλεξ τζάμια του τύπου 3+3+3, δηλαδή συνένωση 3 τζαμιών πάψουν 3mm έκαστο με δυο μεμβράνες χαρακτηρίζονται ως αντιβανδαλικά. Τέλος, τρίπλεξ τζάμια 5+5+5 με ή χωρίς πολλαπλές επιστρώσεις από μεμβράνες χαρακτηρίζονται ως αλεξίσφαιρα.

Διπλός Υαλοπίνακας: Οι διπλοί υαλοπίνακες είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης με την χρήση αποστάτη δυο μονών παράλληλων τζαμιών, είτε απλών είτε ενεργειακών. Με βάση το πάχος του αποστάτη δημιουργείται ένα κενό μεταξύ των δυο τζαμιών που ως συνήθως περιέχει ξηρό αέρα. Το πάχος του αποστάτη (ή αλλιώς πηχάκι) μπορεί να είναι από 6 έως και πάνω από 16 mm. Ο αποστάτης είναι συνήθως κατασκευασμένος από αλουμίνιο και το εσωτερικό του γεμίζει με πυριτικά άλατα για την απορρόφηση της υγρασίας. Εκτός από την χρήση μονών συμβατικών τζαμιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι συνδυασμοί:

  1. Μονό συμβατικό / αποστάτης / μονό ενεργειακό
  2. Μονό συμβατικό / αποστάτης / τρίπλεξ
  3. Μονό ενεργειακό / αποστάτης / τρίπλεξ

Με βάση τις επιλογές των τζαμιών και του αποστάτη προκύπτει και το συνολικό πάχος ενός διπλού τζαμιού. Έτσι ένα διπλό τζάμι 4/12/14 αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη 12mm και ακόμη ένα τζάμι συμβατικό 4mm. Το συνολικό πάχος του είναι όσο και το άθροισμα, δηλαδή 4+14+4=20mm. Ένα διπλό τζάμι 4/12/4+3 αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη πάχους 14mm και ένα τζάμι τρίπλεξ 4+3=7mm. Το συνολικό πάχος σε αυτή την περίπτωση είναι 25mm. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερος ο αποστάτης, τόσο καλύτερη είναι η θερμομονωτική και ηχομονωτική συμπεριφορά που θα παρουσιάσει το τζάμι. 

Οι διπλοί υαλοπίνακες αποτελούν το νέο πρότυπο, καθώς τα περισσότερα κουφώματα καλής ποιότητας τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται με διπλό υαλοπίνακα μεγάλου πάχους. Με την εμφάνιση της, η διπλή υάλωση αύξησε σε μεγάλο βαθμός τις ενεργειακές αποδόσεις του κουφώματος συνολικά και μείωσε σημαντικά τις δαπάνες για θέρμανση - ψύξη και τα ενεργειακά κόστη ενός χώρου.

Τριπλός Υαλοπίνακας: Οι τριπλοί υαλοπίνακες είναι ουσιαστικά η επέκταση των διπλών υαλοπινάκων, καθώς αποτελούν τη συνένωση τριών παράλληλων τζαμιών με τη χρήση δυο αποστατών. Στην περίπτωση αυτή οι συνδυασμοί μπορούν να είναι περισσότεροι:

  1. Μονό συμβατικό / αποστάτης / μονό συμβατικό / αποστάτης / μονό συμβατικό
  2. Μονό συμβατικό / αποστάτης / μονό συμβατικό / αποστάτης / Τρίπλεξ
  3. Μονό ενεργειακό / αποστάτης / μονό συμβατικό / αποστάτης / τρίπλεξ
  4. Μονό συμβατικό / αποστάτης / μονό συμβατικό / αποστάτης / Μονό ενεργειακό
  5. Μονό ενεργειακό / αποστάτης / μονό συμβατικό / αποστάτης / μονό ενεργειακό

Όπως και στα διπλά τζάμια έτσι και στα τριπλά, με βάση τις επιλογές των τζαμιών και των αποστατών προκύπτει το συνολικό πάχος του τριπλού τζαμιού. Έτσι ένα τριπλό τζαμί 4/10/4/12/5 αποτελείται από ένα μόνο συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη 10mm, συμβατικό τζάμι 4mm, αποστάτη 12mm και τέλος συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι 5mm. Το συνολικό του πάχος θα είναι 35mm.

Η τριπλή υάλωση παρέχει στο χώρο την ύψιστη ενεργειακή απόδοση, εξασφαλίζει εξαιρετικά επίπεδα θερμομόνωσης και συνίσταται κυρίως σε περιοχές όπου σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Υψηλά είναι και τα επίπεδα ηχομόνωσης που επιτυγχάνονται, με την απομόνωση των ενοχλητικών θορύβων που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Γενικά το τριπλό τζάμι αποτελεί την καλύτερη επιλογή όσον αφορά τη μόνωση, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας διαμονής σε ένα χώρο, ωστόσο το μεγάλο συνολικό πάχος και βάρος του τζαμιού δημιουργεί άλλες δυσκολίες. Στην πραγματικότητα, τα τριπλά τζάμια μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικές κατηγορίες κουφωμάτων και με ειδικούς μηχανισμούς ανθεκτικούς σε μεγάλα βάρη.

Ποιος τύπος είναι ο καταλληλότερος;

Τα ενεργειακά τζάμια έφεραν την επανάσταση στην κατασκευή ποιοτικών κουφωμάτων, καθώς τόσο η διπλή όσο και η τριπλή υάλωση συνέβαλε σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Πολλοί καταναλωτές ρωτάνε ποια είναι η καλύτερη λύση υαλοπίνακα για τα κουφώματα τους. Η τελική επιλογή γίνεται πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χώρου, αλλά και τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει ο καταναλωτής για μόνωση.

Όπως φαίνεται από τον πίνακα παραπάνω, το τριπλό τζάμι φέρει τον καλύτερο συντελεστή θερμομόνωσης. Ωστόσο για κανονικές συνθήκες διαβίωσης, η τοποθέτηση τριπλού υάλοπινακα ίσως να είναι περιττή. Ένα κούφωμα με διπλή, ενεργειακή υάλωση επαρκεί και έχει πολύ καλή θερμομονωτική και ηχομονωτική απόδοση και ασφάλεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το τριπλό τζάμι κρίνεται ακόμα και επιβλαβές για την κατασκευή, λόγω του βάρους του, με αποτέλεσμα να φθείρεται το κούφωμα κατά τη χρήση πολύ πιο γρήγορα από το επιθυμητό / φυσιολογικό. Για αυτό και στα περισσότερα έργα προτείνεται η τοποθέτηση διπλού τζαμιού 4 εποχών, καθώς μπορεί να ανταποκριθεί στο έπακρον σχεδόν σε όλες τις απαιτήσεις. Η τοποθέτηση τριπλού υαλοπίνακα συστήνεται κατά κύριο λόγο στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Στην περιοχή σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (πχ σε ψηλά βουνά).

2. Στο χώρο υπάρχει βόρειο περίβλημα που εκτίθεται σε πολύ ισχυρό αέρα.

3. Στην περιοχή υπάρχει πολύ συχνά ηχορρύπανση (πχ κοντά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σταθμούς τρένων, κλπ).

 

Στον τομέα τζάμι καταλαβαίνουμε, επομένως, πως υπάρχει υπερπληθώρα επιλογών.  Η επίδραση των υαλοπινάκων είναι καθοριστική στην ενεργειακή απόδοση, την ηχομόνωση και την ασφάλεια του χώρου συνολικά. Για αυτό και πριν καταλήξετε στην εγκατάσταση κουφωμάτων με διπλή ή τριπλή υάλωση, θα πρέπει να αξιολογήσετε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχετε, λαμβάνοντας υπόψη κατά κύριο λόγο το περιβάλλον διαβίωσης.

 Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης