Πώς να πάρετε σωστά μέτρα για μια προσφορά κουφωμάτων

Αν επιθυμείτε να τοποθετήσετε νέα κουφώματα στο χώρο σας ή να αντικαταστήσετε τα παλιά, θα πρέπει για τη λήψη προσφοράς να έχετε κάνει πρώτα τις αντίστοιχες μετρήσεις των ανοιγμάτων στα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν. Η σωστή μέτρηση γίνεται με τα εξής παρακάτω απλά βήματα:

  1. Πριν ξεκινήσετε το μέτρημα, θα πρέπει να έχετε μια τυλιγόμενη μετροταινία μήκους τουλάχιστον 3 μέτρων και ένα μπλοκ σημειώσεων, ενώ επίσης καλό θα ήταν να προτιμάτε να σημειώνετε τις διαστάσεις με μολύβι και όχι με στυλό, ούτως ώστε να μπορείτε εύκολα να διορθώσετε οποιοδήποτε τυχόν λάθος κατά τη μέτρηση.
  2. Μετρήστε τα ανοίγματα με μια σειρά. Μπορείτε π.χ. να ξεκινήσετε την καταγραφή από την κύρια είσοδο και να συνεχίσετε από το πρώτο άνοιγμα που βρίσκεται αριστερά μπαίνοντας και να ακολουθήσετε δεξιόστροφη πορεία, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε ξεχάσει κάποιο άνοιγμα. Επίσης για κάθε άνοιγμα που μετράτε, φροντίστε να καταγράφετε και πού βρίσκεται (π.χ. σαλόνι, υπνοδωμάτιο 1, υπνοδωμάτιο 2, κ.ο.κ).
  3. Κατά την μέτρηση των ανοιγμάτων, απαραίτητες είναι μόνο οι δύο κύριες διαστάσεις: το πλάτος και το ύψος. Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα πρέπει να μετρηθεί και μια τρίτη διάσταση, το πάχος του λαμπά (τοίχου), όπως για παράδειγμα στα συρόμενα χωνευτά κουφώματα. Προτιμάτε να σημειώνετε τις βασικές διαστάσεις σε χιλιοστά (mm).
  4. Καταγράψτε συγκεκριμένες ανάγκες που μπορεί να έχει το κάθε κούφωμα, δηλαδή αν θέλετε να συμπεριλάβετε σίτες, ρολά, παντζούρια, πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας κλπ. Οι σίτες, τα παντζούρια και τα κάγκελα δεν επηρεάζουν τις τελικές διαστάσεις του ανοίγματος, για αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς τη μέτρηση. Ωστόσο στην περίπτωση του ρολού υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις για σωστή μέτρηση που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν, ειδικά στο ύψος. Αρχικά, και στην περίπτωση που πάνω από το κούφωμα πρόκειται να τοποθετηθεί επικαθήμενο ρολό, για τον υπολογισμό του τελικού ύψους του κουφώματος θα πρέπει από το ύψος του ανοίγματος να αφαιρεθεί το ύψος του κουτιού του επικαθήμενου ρολού, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 210 mm. Αυτό από την άλλη δεν ισχύει αν επιλέξετε εξωτερικό ρολό, καθώς σε αυτή την περίπτωση το ύψος του κουφώματος δεν επηρεάζεται. Επίσης, θυμηθείτε να σημειώσετε και τον τρόπο κίνησης του (π.χ. ιμάντας, ηλεκτρικό μοτέρ κλπ).

Σημαντική σημείωση

Είναι σύνηθες λάθος κατά τη λήψη μέτρων για προσφορά κουφωμάτων να γίνεται μέτρηση των διαστάσεων του κουφώματος και όχι των ανοιγμάτων των τοίχων, στα οποία αυτά θα τοποθετηθούν, κυρίως όταν πρόκειται για αντικατάσταση. 

  • Σε ένα νέο κτίριο χωρίς κουφώματα, ή ακόμα και σε ένα παλιό κτίριο υπό ανακαίνιση, τα παλιά κουφώματα του οποίου έχουν ήδη αποξηλωθεί, η μέτρηση είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί τα ανοίγματα είναι κενά, επομένως η μέτρηση των διαστάσεων γίνεται στα ανοίγματα, στα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν τα νέα κουφώματα.
  • Στην περίπτωση που πρόκειται να αντικατασταθούν παλιά κουφώματα σε ένα κτίριο, χωρίς όμως αυτά να έχουν ήδη αποξηλωθεί, εκεί η μέτρηση των διαστάσεων των ανοιγμάτων είναι πιο πολύπλοκη. Για να μην μπερδευτείτε, αλλά και για να μην γίνουν λάθη στις μετρήσεις, καλό θα ήταν στην περίπτωση αυτή να μετρήσετε από την εξωτερική πλευρά του ανοίγματος (πχ από το μπαλκόνι). Και αυτό γιατί εξωτερικά φαίνονται ξεκάθαρα τα όρια του τοίχου από όλες τις πλευρές, ενώ αντίθετα από την εσωτερική πλευρά συνήθως υπάρχουν τα αρμοκάλυπτρα (μπασκιά), και έτσι τα ακριβή όρια των ανοιγμάτων δεν είναι ευδιάκριτα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για τις ανάγκες μιας προσφοράς δεν χρειάζεται η μέτρηση να γίνεται με απόλυτη ακρίβεια. Τα τελικά μέτρα κοπής τα λαμβάνουμε εμείς. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν οι δικές σας μετρήσεις να μην έχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τα πραγματικά ανοίγματα, ώστε η προσφορά που θα σας δώσουμε με βάση αυτές να μην αποκλίνει πολύ από το τελικό, πραγματικό κόστος.

 Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης