Smart Home: Οδηγός για ένα έξυπνο σπίτι

Τι είναι το έξυπνο σπίτι;

Το έξυπνο σπίτι (smart home) είναι μια κατοικία εξοπλισμένη με ηλεκτρικές συσκευές και οικιακό εξοπλισμό, με σκοπό την αυτοματοποίηση όλων εκείνων των λειτουργιών που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν χειροκίνητα. Οι λειτουργίες αυτές ενεργοποιούνται και ελέγχονται μέσω εφαρμογής που εγκαθίσταται σε smartphone και tablet, και μπορούν να υλοποιηθούν αν βρίσκεστε εντός της οικίας, ή ακόμα και απομακρυσμένα. Πολλά από αυτά τα συστήματα μπορούν να είναι εξ αρχής ενσωματωμένα στο σπίτι (πχ ρολά), ενώ άλλα μπορούν να προστεθούν σταδιακά (πχ λάμπες). Με αυτό τον τρόπο γίνεται εφικτή η δημιουργία ενός εξ ολοκλήρου smart home ή ενός σπιτιού με μεμονωμένες έξυπνες λύσεις, διαμορφώνοντας έτσι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης.

Η μετατροπή μιας κατοικίας σε έξυπνο σπίτι δεν είναι μια νέα τεχνολογική ανακάλυψη, αλλά αντίθετα οι πρώτοι αυτοματισμοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της χιλιετίας. Η δημοτικότητα τους αυξήθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια, λόγω της τεράστιας εξέλιξης των smartphones και του Διαδικτύου. Σήμερα ήδη υπάρχουν 260 εκατομμύρια έξυπνα σπίτια παγκοσμίως.

Πώς γίνεται μια smart home εγκατάσταση;

Η μετατροπή μιας κατοικίας σε έξυπνο σπίτι γίνεται με μια απλή εγκατάσταση σε κάποια ήδη υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση από έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Από εκεί και πέρα, η προσθήκη νέων έξυπνων συσκευών (πχ λάμπες, κάμερες, ανιχνευτές κλπ) μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από εμάς τους ίδιους.

Πώς γίνεται η διαχείριση και ο έλεγχος των συσκευών;

Αν επιλέξετε τη διαχείριση μέσω του επίσημου Αpp του εκάστοτε κατασκευαστή, το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύνδεση WiFi. Αν από την άλλη επιθυμείτε την ενσωμάτωση πολλαπλών έξυπνων συσκευών και τον έλεγχο τους από ένα κεντρικό panel (machine-to-machine “Μ2Μ” communication), τότε χρειάζεται μια κεντρική μονάδα ελέγχου, η οποία συνδέεται με το router, καλωδιακά ή ασύρματα. Κάποιοι ακόμα τρόποι ελέγχου των έξυπνων συσκευών είναι: 

 • Με φωνητικές εντολές (Apple HomeKit, Amazon Alexa ή Google Assistant).
 • Μέσω bluetooth.
 • Μέσω του Google Home App (διαθέσιμο σε Android και iOS).

Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ενός έξυπνου σπιτιού;

Το κόστος κατασκευής ενός έξυπνου σπιτιού διαφέρει μεταξύ των κατοικιών, καθώς αυτό εξαρτάται από αρκετές παραμέτρους, όπως αν το οίκημα είναι υπό κατασκευή ή όχι, ποια είναι η επιφάνεια του σπιτιού, πόσες και ποιες λειτουργίες θέλει να αυτοματοποιήσει ο ένοικος, ποιες είναι οι παρούσες και μελλοντικές απαιτήσεις του οικήματος κλπ. Το κόστος μετατροπής σε smart home περιλαμβάνει κυρίως την αγορά του έξυπνου ηλεκτρολογικού υλικού (πχ ασφάλειες πίνακα), την αγορά των έξυπνων συσκευών και τη δαπάνη για τεχνικές εργασίες εγκατάστασης, αν και εφόσον απαιτούνται.

Στην πραγματικότητα η μετατροπή σε έξυπνο σπίτι είναι πιο προσιτή από ό,τι πολλοί πιστεύουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προτείνεται στο στάδιο της μελέτης να θέσετε κάποιες προτεραιότητες και να διαμορφώσετε τον προϋπολογισμό που είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε για την υλοποίηση του smart home. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποφασίσετε πιο εύκολα τι απαιτήσεις έχετε από το έξυπνο σπίτι, ξεκινώντας σταδιακά και με συσκευές που έχουν μικρότερο κόστος (πχ μια έξυπνη λάμπα). Στη συνέχεια μπορείτε να ενσωματώνετε κι άλλες έξυπνες λύσεις στο σπίτι σας, μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο αυτοματοποίησης που θα κάνει τη διαμονή σας πιο εύκολη και ποιοτική.

Οφέλη smart home: Γιατί αξίζει να κάνετε το σπίτι σας έξυπνο;

 1. Ευελιξία και λειτουργικότητα: Με τις έξυπνες συσκευές κάποιες δουλειές και καθήκοντα μπορούν να αφαιρεθούν από την καθημερινότητα σας, λόγω της αυτοματοποίησης. Η βασική φιλοσοφία των smart homes είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες του σπιτιού έξυπνες και να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω smartphone ή tablet μέσω μιας κεντρικής μονάδας ελέγχου. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε για παράδειγμα να θέσετε ώστε τα ρολά ολόκληρου του σπιτιού σας να ανεβοκατεβαίνουν κάθε πρωί και βράδυ αυτόματα, ακόμα και σε συγκεκριμένες ώρες.
 2. Άνεση: Οι αυτοματισμοί ενός έξυπνου σπιτιού προσφέρουν συνθήκες απόλυτης άνεσης και εξοικονόμηση χρόνου, μέσα από τον προγραμματισμό ταυτόχρονων εργασιών. Με τις λειτουργίες ενός smart home, μπορείτε να προγραμματίσετε πιθανά σενάρια, τα οποία εφαρμόζονται αυτόματα με το πάτημα ενός πλήκτρου στο κινητό σας. Τέτοια σενάρια μπορεί να είναι το να τίθενται σε λειτουργία η θέρμανση, το κλιματιστικό ή ο θερμοσίφωνας πριν επιστρέψετε στο σπίτι, να ανάβουν τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού συγκεκριμένη ώρα, να ρυθμίζετε την θέρμανση απομακρυσμένα, να σβήσετε μια συσκευή που πιθανώς ξεχάσατε ανοιχτή, να προθερμάνετε το φούρνο και πολλές ακόμη διευκολύνσεις που υπόσχονται να τα κάνουν όλα πιο απλά. Με την τεχνολογία smart έχετε τον απόλυτο έλεγχο του σπιτιού σας, χωρίς καν να είναι απαραίτητη η δική σας παρουσία. Επομένως, ο κατάλληλος προγραμματισμός με βάση τις καθημερινές ανάγκες μπορεί να βελτιστοποιήσει την ποιότητα ζωής.
 3. Εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας: Το βασικό κίνητρο για τη μετατροπή ενός σπιτιού σε smart home είναι τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που αυτό προσφέρει. Πιο συγκεκριμένα σε ένα έξυπνο σπίτι δίνεται η δυνατότητα αυτοματισμού, μέσω ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των συσκευών μόνο με την χρήση του κινητού ή του tablet. Με άλλα λόγια μπορείτε να ρυθμίσετε τις έξυπνες συσκευές σας να λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και να κλείνουν αυτόματα μόνες τους όταν δεν τις χρειάζεστε (ορθολογική διαχείριση συσκευών). Ακόμη είναι εφικτή η παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας για κάθε συσκευή ξεχωριστά, κάτι το οποίο συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.  Η κατάλληλη χρήση των αυτοματισμών των ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική μείωση στα κόστη λειτουργίας τους και κατά συνέπεια στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά παράλληλα αυξάνεται και η διάρκεια ζωής τους. Ένα ενσωματωμένο σύστημα αυτοματισμού, επομένως, μειώνει σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της αποδοτικής λειτουργίας των συσκευών, ταυτόχρονα όμως συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας το έξυπνο σπίτι ένα πράσινο σπίτι.
 4. Ασφάλεια: Ένα σπίτι με πόρτα ασφαλείας, αντιδιαρρηκτικά κουφώματα με περιμετρικούς μηχανισμούς, κάγκελα και συναγερμό είναι πολύ ασφαλές, ωστόσο ένα smart home είναι ικανό να προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια. Η εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος ασφαλείας μπορεί να περιλαμβάνει ανιχνευτές κίνησης ή καπνού, έξυπνη θυροτηλεόραση, αυτοματισμούς σε ρολά και γκαραζόπορτες, συνδεδεμένα φώτα, έξυπνες κλειδαριές και κάμερες παρακολούθησης εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ με τη σύνδεση τους σε ένα κοινό ασφαλές δίκτυο μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο κινητό σας, αν κάποιο από αυτά ενεργοποιηθεί. Ένα έξυπνο σπίτι προσφέρει πληθώρα λειτουργιών για μεγαλύτερη προστασία με εξελιγμένους τρόπους, που στο παρελθόν ήταν ανέφικτοι και που σε κάθε περίπτωση προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες των ενοίκων. Πιο συγκεκριμένα:
 • Αν αντιληφθούν ύποπτες κινήσεις ή επιχείρηση διάρρηξης στην οικία σας ενώ λείπετε, αρχικά θα ειδοποιηθείτε άμεσα με εικόνα και ήχο στο κινητό, και παράλληλα θα προκληθεί πανικός στους επίδοξους διαρρήκτες, με την ενεργοποίηση συναγερμού και του φωτισμού. Υπάρχει επίσης ρύθμιση ώστε να ειδοποιείται αυτόματα και η αστυνομία. 
 • Μπορείτε απομακρυσμένα να ελέγχετε και να ενημερώνεστε αν έχετε κλειδώσει, αν όλες οι πόρτες, τα παράθυρα και τα ρολά είναι κλειστά, αν έχει ενεργοποιηθεί ο συναγερμός κ.α.
 • Μπορείτε εξ αποστάσεως να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε σε τυχαία στάδια της ημέρα τις ηλεκτρικές σας συσκευές και να αναβοσβήσετε τα φώτα του σπιτιού, ώστε να δώσετε την εντύπωση ότι υπάρχει κινητικότητα στην κατοικία, αποτρέποντας πιθανή διάρρηξη. 
 • Υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης ακόμα και για πιθανή πλημμύρα, φωτιά, ακραία καιρικά φαινόμενα και βλάβες του ηλεκτρονικού σας εξοπλισμού, όταν λείπετε.

Αν και ένα smart home παρέχει ανεξάντλητες δυνατότητες σε θέματα ασφάλειας, πολλοί πιστεύουν ότι λόγω της εξάρτησης των συσκευών από το διαδίκτυο, το σπίτι παραμένει ευάλωτο σε κακόβουλες ενέργειες (hackers). Αυτό όμως δεν ισχύει, δεδομένου ότι ένα έξυπνο σπίτι βασίζεται σε νέα ασύρματα πρωτόκολλα με ενισχυμένη ασφάλεια. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι ένα έξυπνο σπίτι δεν είναι εύκολο να παραβιαστεί.

Έξυπνες λύσεις για κουφώματα σε ένα έξυπνο σπίτι

Αν θέλετε να επενδύσετε σε ένα έξυπνο σπίτι και να το αναβαθμίσετε σε μια πιο προηγμένη τεχνολογικά οικία, τότε εκτός από έξυπνα συστήματα θέρμανσης και έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσετε και στα κουφώματα σας, κυρίως όσον αφορά θέματα ασφάλειας. Ενδεικτικά κάποιες smart προτάσεις είναι:

 1. Έξυπνες κλειδαριές: Με τις έξυπνες κλειδαριές, μπορείτε να κλειδώνετε και να ξεκλειδώνετε με ασφάλεια την πόρτα του σπιτιού σας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι απομακρυσμένη μέσω smartphone, είτε δια ζώσης με τη χρήση μπρελόκ, βραχιολιών ή καρτών, μόνο με την τοποθέτηση ασύρματου καρταναγνώστη. Δίνεται επομένως η δυνατότητα εικονικών κλειδιών, που έρχονται να αντικαταστήσουν τα κλασικά παρεχόμενα κλειδιά, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο πιθανές διαρρήξεις.
 2. Ανιχνευτής Ανοίγματος: Τοποθετείται σε πόρτες και παράθυρα και ανιχνεύει οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής στο σπίτι σας. Σε περίπτωση εντοπισμού διάρρηξης, είναι ικανό να ενεργοποιήσει εξατομικευμένα σενάρια προστασίας και να ειδοποιήσει τόσο εσάς όσο και την αστυνομία.
 3. Χειρισμός εξώφυλλων: Μια οικονομική και έξυπνη λύση που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε εξ αποστάσεως τα ρολά, τις τέντες, τις αυλόπορτες, τις γκαραζόπορτες ή ακόμα και τις πέργκολες του σπιτιού σας είναι οι έξυπνοι διακόπτες για τον χειρισμό τους και τα τηλεχειριστήρια. Σε αυτά προστίθενται ηλεκτρικά μοτέρ για την κίνηση τους, η οποία μπορεί να γίνεται και μέσω κινητού τηλεφώνου.
 4. Έξυπνο “ματάκι πόρτας”: Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σήμερα είναι πλέον εφικτό, ακόμη και αν εσείς δεν είστε μέσα, να δείτε ποιος είναι έξω από το σπίτι σας, να ακούσετε τι λένε, ακόμα και να συνομιλήσετε μαζί του. Και όλα αυτά μέσα από το κινητό σας. Αυτό μπορεί ακόμα να επιτευχθεί και με κάμερες παρακολούθησης εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, οι οποίες έχουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και σας επιτρέπουν να ακούτε τι συμβαίνει στο χώρο.

Το smart home και η έξυπνη οικιακή τεχνολογία υπόσχονται έναν πιο εύκολο και ευχάριστο τρόπο ζωής. Και αυτό γιατί οι νέες τεχνολογίες είναι ικανές να προσφέρουν ολοένα και περισσότερες δυνατότητες αυτοματισμού της καθημερινότητας. Σήμερα οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέονται στο Διαδίκτυο και να επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο. Η προσθήκη έξυπνων συσκευών στο σπίτι αποτελεί επένδυση. Ο αυτοματισμός μπορεί να μετατρέψει το χώρο σας σε μια προηγμένη τεχνολογικά κατοικία και έχει τη δυνατότητα να κάνει το οικιακό σας περιβάλλον πολύ πιο ασφαλές, ενεργειακά επαρκές και βιώσιμο, καθώς και πολύ πιο απολαυστικό.

 Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης