Τύποι εξωφύλλων: Ρολά ή παντούρια;

Ο κύριος στόχος των εξωφύλλων είναι να προσφέρουν σκίαση και να καθυστερήσουν επίδοξους διαρρήκτες να εισβάλλουν σε ένα χώρο. Τα εξώφυλλα που χρησιμοποιούνται στα κουφώματα είναι τα ρολά (επικαθήμενα ή εξωτερικά) και τα παντζούρια. Παρακάτω θα αναλύσουμε όλους τους τύπους εξωφύλλων, παραθέτοντας τα κυριότερα χαρακτηριστικά που έχει το καθένα.

Ρολά

Τα τελευταία χρόνια τα ρολά αποτελούν το πιο διαδεδομένο εξώφυλλο και τοποθετούνται ευρέως στα κουφώματα ενός χώρου. Τα ρολά είναι κάθετης κίνησης, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση ιμάντα, μανιβέλας, ηλεκτρικού μοτέρ, ή και με συνδυασμό ηλεκτρικού μοτέρ με μανιβέλα. Όσον αφορά τα φυλλαράκια του ρολού, αυτά κατά κύριο λόγο είναι φτιαγμένα από PVC, αλουμίνιο με πολυουρεθάνη ή αλουμίνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή του μηχανισμού κίνησης υπαγορεύεται πολλές φορές από την επιλογή του φύλλου του ρολού. Επίσης, όταν το άνοιγμα είναι μεγάλων διαστάσεων, τότε θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του ρολού σε δυο άξονες, αντίθετα δεν θα αντέξει λόγω βάρους. Στην αγορά υπάρχουν δυο τύποι ρολών:

 • Επικαθήμενα ρολά: Σε αυτό τον τύπο ρολών τα κουτιά τοποθετούνται ακριβώς πάνω από το κούφωμα και μέσα στην τοιχοποιία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κουτί του ρολού μειώνει το ύψος του κουφώματος κατά περίπου 20cm.
 • Εξωτερικά ρολά: Σε αυτό τον τύπο ρολών τα κουτιά τοποθετούνται ακριβώς πάνω στον λαμπά του κουφώματος και όχι εσωτερικά. Με αυτό τον τρόπο το κουτί του ρολού δε μειώνει καθόλου το ωφέλιμο ύψος του ανοίγματος, από την άλλη όμως θεωρούνται αντιαισθητικά, επειδή ακριβώς η επιφάνεια τους εξέχει από την τοιχοποιία και είναι δύσκολο να καλυφθούν.

Χαρακτηριστικά

 1. Λειτουργικότητα: Τα ρολά είναι πιο πρακτικά από τα παντζούρια, καθώς ο χειρισμός τους γίνεται μέσα από το σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε τα κουφώματα σας.
 2. Θερμομόνωση: Τα ρολά λειτουργούν συνδυαστικά με τα κουφώματα στην εξοικονόμηση ενέργειας και συμβάλλουν στη μείωση θερμικής απώλειας από το χώρο. Ωστόσο τα κουτιά των ρολών από μόνα τους επιτρέπουν την είσοδο κρύου από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο, καθώς έχουν οπές για τις περσίδες των ρολών. Για αυτό το λόγο στην αγορά πλέον κυκλοφορούν πέρα από τα απλά και τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά, τα οποία περιλαμβάνουν θερμοδιακοπή με πολυαμίδια στην εσωτερική πλευρά του κουτιού, για την επίτευξη καλύτερης θερμομόνωσης.
 3. Ασφάλεια: Τα ρολά αποτρέπουν την είσοδο διαρρηκτών, καθώς δεν έχουν εμφανή εξαρτήματα (πχ μεντεσέδες, κλειδαριές κλπ) που μπορούν να παραβιαστούν. Αντίθετα, οι οδηγοί με φτερό που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία, καθώς αυτοί βιδώνονται μαζί με την κάσα του κουφώματος, και έτσι το ξήλωμα τους με τη χρήση λοστού είναι πολύ δύσκολο. Επιπλέον, μπορούν να τοποθετηθούν πείροι ασφαλείας που καθιστούν αδύνατο το ανασήκωμα του ρολού. Προτείνεται επίσης η τοποθέτηση φύλλων αλουμινίου, οι οποίοι είναι πιο στιβαροί και ανθεκτικοί στη διάρρηξη από τα φυλλαράκια PVC. Σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση ενός ρολού είναι μια πολύ θορυβώδης και χρονοβόρα διαδικασία.
 4. Αποτελεσματική σκίαση: Με χρήση ρολών επιτυγχάνεται ιδανική σκίαση, καθώς εσείς οι ίδιοι ρυθμίζετε πόσο φως θα εισέρχεται στο χώρο σας. Με άλλα λόγια δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς ανοιχτά ή εντελώς κλειστά, όπως συμβαίνει με τα παντζούρια.
 5. Χαμηλό κόστος: Τα ρολά είναι το πιο οικονομικό σύστημα σκίασης σε σύγκριση με τα παντζούρια. Η οικονομικότερη επιλογή γίνεται με την χρήση ρολού με φυλλαράκι PVC ή φυλλαράκι πολυουρεθάνης και κίνηση με ιμάντα.
 6. Οικονομία χώρου: Αν και με τη χρήση ρολού μειώνεται το ωφέλιμο ύψος του κουφώματος (αν πρόκειται για επικαθήμενο ρολό), από την άλλη πλευρά τα ρολά δεν καταλαμβάνουν χώρο στο μπαλκόνι ή στον τοίχο, όπως συμβαίνει με τα παντζούρια. Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει μικρό μπαλκόνι, η τοποθέτηση ρολού είναι η μοναδική λύση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το παντζούρι δεν θα ανοίγει.
 7. Smart Home: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα ρολά πλέον με τη χρήση αυτοματισμών μπορούν να είναι ηλεκτρικά και τηλεχειριζόμενα, ενώ παράλληλα είναι δυνατή η σύνδεση τους με έξυπνα συστήματα. Το άνοιγμα και το κλείσιμο τους μπορεί να είναι ελεγχόμενο, ακόμα και απομακρυσμένο, καθώς μπορείτε να θέσετε να γίνεται αυτό συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Παράλληλα μπορούν να τοποθετηθούν αισθητήρες αέρα και φωτός και ανιχνευτές εμποδίων φωτοκυττάρων ασφαλείας.

 

Παντζούρια

Πρόκειται για τον παραδοσιακό τύπο εξώφυλλων, που τοποθετούνταν σε όλες τις οικίες τις προηγούμενες δεκαετίες. Τα παντζούρια μπορεί να είναι ανοιγόμενα ή συρόμενα και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι πάντα υπάρχει ένα πλαίσιο που περιβάλλει τα φυλλαράκια του παντζουριού. 

Χαρακτηριστικά

 1. Τα ανοιγόμενα παντζούρια συνήθως είναι μονόφυλλα ή δίφυλλα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να είναι μέχρι και εξάφυλλα. Από την άλλη τα συρόμενα παντζούρια είναι επάλληλα και μπορούν να είναι μονόφυλλα ή δίφυλλα, ενώ σε συγκεκριμένες κατασκευές μπορούν να είναι μέχρι και τρίφυλλα. Υπάρχει επομένως δυνατότητα κάλυψης μεγάλων ανοιγμάτων.
 2. Οι περσίδες των παντζουριών μπορεί να είναι από PVC ή αλουμίνιο, όπως και στα ρολά.
 3. Όσον αφορά την ασφάλεια, μπορούν να τοποθετηθούν μηχανισμοί με πρόσθετη ασφάλεια πάνω στην λαβή, οι οποίες δεν επιτρέπουν την απασφάλιση του μηχανισμού με ένα απλό κατσαβίδι. Επίσης υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης πολλαπλό ή αυτόνομου κλειδώματος σε κάθε φύλλο, όπως επίσης και μεντεσέδων που βιδώνουν εσωτερικά, ώστε να μην είναι εμφανείς από επίδοξους διαρρήκτες. Επιπλέον τα παντζούρια μπορούν να κατασκευαστούν με κλειστούς ταμπλάδες και να έχουν ενιαίες κάσες με το υπόλοιπο κούφωμα, κάτι το οποίο αυξάνει την προστασία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανοιγόμενα παντζούρια προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τα συρόμενα.
 4. Τα παντζούρια έχουν αθόρυβη λειτουργία, σε αντίθεση με τα ρολά που κινούνται με ιμάντα.
 5. Τα παντζούρια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης, σε αντίθεση με τα ρολά, καθώς ο ιμάντας τους μπορεί να σκιστεί πολύ εύκολα.
 6. Τα παντζούρια είναι πιο καλαίσθητα από τα ρολά.

 

Τι να επιλέξω τελικά; Ρολό ή παντζούρι;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Σε γενικές γραμμές, τα ρολά τείνουν να κερδίζουν έδαφος έναντι των παντζουριών, αφενός λόγω του χαμηλότερου κόστους τους, και αφετέρου λόγω της εξοικονόμησης χώρου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση ρολών, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχουν συρόμενα χωνευτά κουφώματα, ή ακόμα και σε παραδοσιακούς οικισμούς, όπου είναι υποχρεωτική η διατήρηση του ύφους της περιοχής. Η τελική σας απόφαση εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σας προτιμήσεις και το στυλ του χώρου σας, όπως και από τη λειτουργία που σας εξυπηρετεί καλύτερα.Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης