Συστήματα PVC ή Κουφώματα Αλουμινίου;


Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται ποιο υλικό είναι το ιδανικό για την κατασκευή κουφωμάτων: το αλουμίνιο ή το PVC. Πρόκειται για τα δυο πιο διαδεδομένα είδη κουφωμάτων και έχουν κατακλύσει την αγορά, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που έχουν έναντι άλλων επιλογών (όπως πχ του ξύλου), συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του κόστους, των χαμηλών απαιτήσεων για συντήρηση και της ποιότητας. Για πολλούς, βέβαια, δεν είναι πάντα απολύτως σαφής η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δυο υλικά, για αυτό το λόγο παρακάτω θα παρουσιαστεί μια σύγκριση των δύο υλικών, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός, προκειμένου να σας βοηθήσει να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή για το χώρο σας.

Κουφώματα PVC

Τα συνθετικά συστήματα κουφωμάτων τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και έχουν καταφέρει να εδραιωθούν ως το πιο διαδεδομένο υλικό κατασκευής πλαισίου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να στραφούν σε αυτό το είδος κουφωμάτων.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των συστημάτων PVC είναι τα εξής:

 1. Θερμομόνωση: Τα συνθετικά κουφώματα έχουν εξαιρετικές θερμομονωτικές επιδόσεις και προσφέρουν θερμική άνεση σε κάθε καιρική συνθήκη. Το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας και ένα φυσικά ζεστό υλικό. Το ενεργειακό σύστημα PVC με το μοναδικό σύστημα 6 θαλάμων που χρησιμοποιούμε είναι ειδικά σχεδιασμένο για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό ενεργειακά, διατηρώντας το χώρο σας δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προτείνεται ο συνδυασμός του συνθετικού κουφώματος με ένα επίσης ενεργειακό διπλό ή τριπλό υαλοπίνακα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν με αυτό τον τρόπο οι δαπάνες για θέρμανση και ψύξη. 
 2. Ηχομόνωση: Το πλαστικό, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι κακός αγωγός, όχι μόνο της θερμότητας, αλλά παράλληλα εμποδίζει και τη μεταφορά του ήχου. Επομένως τα συνθετικά κουφώματα είναι ικανά να απορροφούν τους ενοχλητικούς θορύβους της καθημερινότητας (γαύγισμα, συμφόρηση, γείτονες κλπ) και εγγυώνται ένα ήρεμο περιβάλλον.
 3. Στεγάνωση και αντοχή: Τα συνθετικά κουφώματα είναι πολύ ανθεκτικά στο χρόνο, στη χρήση και σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα συνθετικά κουφώματα δεν “μπάζουν” και έχουν εξαιρετική υδατοστεγανότητα και αεροδιαπερατότητα. Παράλληλα, ένα κούφωμα PVC μπορεί να παραμείνει σε άριστη κατάσταση έως και 20 χρόνια, χωρίς να χάσει το χρώμα του και χωρίς να ξεθωριάσει, να κιτρινίσει, να φουσκώσει ή να παραμορφωθεί. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα του πλαστικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κουφωμάτων είναι αυτή που καθορίζει την αντοχή τους σε σχέση με τον χρόνο. Αντίθετα η χρήση χαμηλής ποιότητας πλαστικού είναι υπεύθυνη για τις περιπτώσεις αποχρωματισμών ή κιτρινισμάτων των συνθετικών κουφωμάτων μετά από έκθεση τους σε έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες. Έχει αποδειχθεί ότι τα προφίλ που εισάγονται από Γερμανία είναι τα πιο ανθεκτικά. Επομένως για να αποφύγετε οποιαδήποτε παραμόρφωση των κουφωμάτων σας με το πέρασμα των χρόνων, πριν την αγορά κουφωμάτων PVC θα πρέπει να ενημερώνεστε για τη σύνθεση και την προέλευση της πρώτης ύλης, αφού υπάρχουν αρκετές συνθέσεις που επηρεάζουν σημαντικά την αντοχή του, την ανθεκτικότητα του και την τιμή του.
 4. Μεγάλη γκάμα εφαρμογών: Τα συνθετικά κουφώματα παρέχονται σε πολλές και διαφορετικές εφαρμογές, όπως είναι τα ανοιγοανακλινόμενα, τα ανασυρόμενα, αλλά και τα σταθερά. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία επιλογών χρωμάτων, από διάφορα RAL μέχρι και απομίμηση ξύλου. Λόγω της ευελιξίας τους και του πλήθους των διαθέσιμων στυλ και φινιρισμάτων, τα συστήματα PVC είναι ιδανικά σχεδόν για κάθε χώρο και αποτελούν μια εξαιρετική, ολοκληρωμένη επιλογή που ικανοποιεί κάθε ανάγκη και καλύπτει όλες τις προτιμήσεις και τα γούστα.
 5. Ελάχιστες απαιτήσεις για συντήρηση: Τα κουφώματα PVC συντηρούνται και καθαρίζονται πολύ εύκολα και μπορούν να γίνουν σαν καινούργια μόνο με το σκούπισμα ενός υγρού πανιού.
 6. Εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής: Το χαμηλό κόστος, ειδικά σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, καθιστούν τα συνθετικά κουφώματα μια πολύ δελεαστική επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, το PVC σαν υλικό έχει και κάποια μειονεκτήματα:

 1. Τα κουφώματα από PVC δεν μπορούν να κατασκευαστούν ως χωνευτά συρόμενα κουφώματα.
 2. Στα καμπύλα και στρογγυλά συνθετικά κουφώματα δεν χρησιμοποιούνται μεταλλικές ενισχύσεις στο εσωτερικό των προφίλ, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι μηχανικές αντοχές των προφίλ.
 3. Οι ενώσεις των πλαστικών κουφωμάτων θερμοκολλώνται, επομένως σε περίπτωση χτυπημάτων ή φθοράς, η επιδιόρθωση τους δεν είναι δυνατή.
 4. Στα συνθετικά κουφώματα τα πλαίσια είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου, κάτι που σε ορισμένες σύγχρονες ιδιοκτησίες μπορεί να φαίνεται αντιαισθητικό. Επίσης στις περιπτώσεις που στο κούφωμα υπάρχει πάνελ, όπως για παράδειγμα σε πόρτες εισόδου ή κουζίνας, όταν αυτά είναι συνθετικά δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων, επομένως υστερούν αισθητικά.
 5. Τα κουφώματα από PVC προστατεύουν λιγότερο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πρόκειται για πιο εύφλεκτο υλικό από το αλουμίνιο, επομένως δεν μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά την εξάπλωση της φωτιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές. Επιπρόσθετα, η εισπνοή αναθυμιάσεων που προέρχονται από καύση πλαστικών προϊόντων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
 6. Τα κουφώματα από PVC ναι μεν μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά σύμφωνα με την Greenpeace δεν είναι οικολογικά.

 

Κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου παραδοσιακά αποτελούν την “κλασική” επιλογή στην Ελλάδα. Και ο λόγος για αυτό είναι το ότι παρουσιάζει πολλά οφέλη που κάνουν τους καταναλωτές να θέλουν να επενδύσουν σε ένα κούφωμα αλουμινίου. Ο κλάδος των προϊόντων αλουμινίου αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο κλάδο εξαγωγών στην χώρα μας και απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους. Τα ελληνικά προφίλ αλουμινίου έχουν κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος στην παγκόσμια αγορά των κουφωμάτων και αυτή τη στιγμή θεωρούνται ένα από τα ποιοτικότερα προϊόντα παγκοσμίως.

Τα βασικά πλεονεκτήματα τους είναι τα ακόλουθα:

 1. Μηχανικές ιδιότητες: Το αλουμίνιο ενώ είναι ελαφρύ, σαν υλικό είναι ιδιαίτερα στιβαρό και πολύ ισχυρό, για αυτό και τα κουφώματα αλουμινίου φέρουν εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και χαρακτηρίζονται από υψηλή αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις. Λόγω αυτής της στιβαρότητας της κατασκευής, τα κουφώματα αλουμινίου είναι ικανά να καλύψουν αποτελεσματικά μεγάλα ανοίγματα και να στηρίξουν υαλοπίνακες μεγάλου μεγέθους. Συνεπώς, τα κουφώματα αλουμινίου μπορεί να έχουν πιο λεπτά πλαίσια, αλλά λόγω της ισχυρότητας τους μπορούν να συγκρατήσουν μεγαλύτερες εκτάσεις από γυαλί.
 2. Μεγάλη αντοχή: Λόγω των ιδιοτήτων του υλικού, όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από προφίλ αλουμινίου (κουφώματα, εξώφυλλα, πάνελ κλπ) είναι ανθεκτικότερα σε καταπονήσεις σε βάθος χρόνου και δεν επηρεάζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ήλιο, βροχή, ακραίες θερμοκρασίες). Το αλουμίνιο με άλλα λόγια είναι ένα συμπαγές και πολύ ανθεκτικό υλικό και έχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση ή τη σκουριά, καθώς περνάει από τη διαδικασία της ανοδίωσης, δηλαδή από μια ειδική επιφανειακή επεξεργασία, που του δίνει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας. Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια ιδιαίτερα ασφαλή επένδυση και μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή. 
 3. Σχεδιαστική ευελιξία: Τα κουφώματα αλουμινίου παρέχουν τη δυνατότητα μεγάλου εύρους σχεδιαστικών τροποποιήσεων και έτσι μπορούν να κατασκευάζονται σε πλήθος τυπολογιών και να υπόκεινται σε διάφορες επιφανειακές επεξεργασίες. Η μεγάλη γκάμα εφαρμογών περιλαμβάνει κουφώματα ανοιγοανακλινόμενα, συρόμενα - ανασυρόμενα, επάλληλα, χωνευτά, περιστρεφόμενα, υαλοπετάσματα και γωνιακές κατασκευές. Επίσης μπορούν να βαφτούν σε όποιο χρώμα ταιριάζει στην αισθητική του χώρου σας (γυαλιστερό, ματ, μεταλλικό, σαγρέ, απομίμηση ξύλου), για την επίτευξη της μέγιστης εξατομίκευσης.
 4. Αισθητική: Η αισθητική ενός χώρου είναι μείζονος σημασίας. Το αλουμίνιο είναι ένα εξαιρετικά ελκυστικό υλικό και έτσι, λόγω της κομψής εμφάνισης τους, τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να υποστηρίξουν εντυπωσιακές κατασκευές και να ταιριάξουν απόλυτα σε σύγχρονα ακίνητα, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές.
 5. Θερμομόνωση: Τα κουφώματα αλουμινίου δεν είναι από τη φύση τους θερμομονωτικά. Όμως η ενσωμάτωση εξελιγμένων τεχνολογιών θερμοδιακοπής παρέχει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση στο χώρο και καθιστά τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου άριστη λύση θερμομόνωσης. Η θερμοδιακοπή διασφαλίζει ότι η επιφάνεια του κουφώματος δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις εξωτερικές θερμοκρασίες, αποτρέποντας την είσοδο κρύου το χειμώνα και την απώλεια δροσιάς το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ποιότητα διαβίωσης και η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου μπορούν ακόμη να έχουν και ηχομονωτικές δυνατότητες.
 6. Ελάχιστες απαιτήσεις για συντήρηση: Τα κουφώματα αλουμινίου χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και έτσι δεν πρόκειται να σας απασχολήσουν ιδιαίτερα μετά την εγκατάσταση τους.
 7. Υψηλή πυροπροστασία: Το αλουμίνιο είναι ένα συμπαγές, ανθεκτικό υλικό το οποίο σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν καίγεται και αποτρέπει την επέκταση της φωτιάς. Έτσι ως άφλεκτο μέταλλο δεν υπάρχει κίνδυνος εισπνοής επικίνδυνων για την υγεία ουσιών.
 8. Υλικό φιλικό προς το περιβάλλον: Το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε αφθονία στο φλοιό της γης. Είναι, δηλαδή, φυσικό, μη τοξικό προϊόν, πλήρως (και επ’ αόριστον) ανακυκλώσιμο, χωρίς να έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μάλιστα κατά την ανακύκλωση το αλουμίνιο δεν χάνει την αξία του ή τις ιδιότητες του και δημιουργεί νέο αλουμίνιο πολύ υψηλής ποιότητας, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο για τις πολλές χρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, κάποια μειονεκτήματα που έχουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι τα εξής:

 1. Το αλουμίνιο ως μέταλλο είναι καλός αγωγός θερμότητας. Ναι μεν η τοποθέτηση θερμοδιακοπής στο εσωτερικό των προφίλ έχει δώσει λύσεις στη μόνωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη θερμική απόδοση ενός κουφώματος PVC, το οποίο είναι με διαφορά πολύ πιο μονωτικό.
 2. Το κόστος που καλείστε να δαπανήσετε για κουφώματα αλουμινίου είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τα πλαστικά. Ειδικά αν αυτά έχουν και θερμοδιακοπή, τότε το κόστος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.
 3. Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν εμφανείς ενώσεις.

Σύγκριση

Στην πραγματικότητα και οι δυο τύποι κουφωμάτων διαθέτουν σημαντικά, αλλά και αρκετά παρόμοια πλεονεκτήματα Πιο συγκεκριμένα:

Παράγοντας 1: Κόστος

Το κόστος τόσο των υλικών όσο και της κατασκευής των κουφωμάτων αλουμινίου είναι πάντα πιο αυξημένο από τα κουφώματα PVC, τα οποία είναι μια πιο προσιτή δαπάνη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για ένα σπίτι τυπικού μεγέθους, η διαφορά κόστους ανάμεσα σε κουφώματα αλουμινίου και PVC ενδεχομένως να ανέρχεται ακόμα και σε χιλιάδες ευρώ.

Παράγοντας 2: Θερμική απόδοση

Προφανώς, το PVC είναι ένα εξαιρετικά μονωτικό υλικό και τα κουφώματα που είναι κατασκευασμένα από αυτό προσφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα θερμικής απόδοσης. Με τα κουφώματα αλουμινίου, από την άλλη, υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι δεν είναι μονωτικά, ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα κουφώματα αλουμινίου μπορεί να είναι πιο κρύα στην αφή, ωστόσο μπορούν να επιτύχουν πολύ καλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης με τη χρήση θερμοδιακοπής. Αν όμως πρέπει να συγκρίνουμε τα δυο αυτά προφίλ, τότε το συνθετικό προσφέρει μεγαλύτερη θερμική άνεση συγκριτικά με το αλουμίνιο.

Παράγοντας 3: Ασφάλεια

Τόσο τα κουφώματα PVC όσο και τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν ενισχυμένα κλειδώματα πολλαπλών σημείων και περιμετρικούς μηχανισμούς, καθιστώντας τα εξαιρετικά ασφαλή και με κορυφαία αντιδιαρρηκτική προστασίας. Αν όμως ένα προφίλ υπερτερεί έναντι του άλλου στην αποτροπή κάποιας ανεπιθύμητης εισβολής, αυτό είναι το αλουμίνιο. Πρόκειται για ένα στιβαρό μέταλλο που δύσκολα λυγίζει ή σπάει.

Παράγοντας 4: Συντήρηση

Όπως και στο θέμα της ασφάλειας, έτσι και όσον αφορά τη συντήρηση, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ούτε στα κουφώματα αλουμινίου ούτε στα κουφώματα PVC, ώστε να κάνουν κάποιο να υπερτερεί έναντι του άλλου. Κανένα υλικό δεν θα παραμορφωθεί ή θα σαπίσει και ο καθαρισμός και η φροντίδα τους είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία.

Παράγοντας 5: Αισθητική

Τόσο το PVC όσο και το αλουμίνιο διατίθενται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις συνολικές σχεδιαστικές φιλοδοξίες ενός χώρου. Ωστόσο, τα λεπτά, κομψά προφίλ, όπως αυτά των κουφωμάτων αλουμινίου, είναι πολύ πιο ελκυστικά σε ένα σύγχρονο σπίτι.

 

Επί της ουσίας δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση σχετικά με το ποιο είδος προφίλ είναι καλύτερο. Αντίθετα θα πρέπει οι ίδιοι να απαντήσετε τι είναι καλύτερο για εσάς και το χώρο σας. Η αγορά νέων κουφωμάτων αποτελεί μια σημαντική επένδυση, για αυτό και πριν καταλήξετε σε ένα υλικό είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη τρεις βασικούς παράγοντες: τις προσωπικές προτιμήσεις, το στυλ της ιδιοκτησίας και τον προϋπολογισμό σας.

Αν πάλι διχάζεστε και χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε περαιτέρω τις επιλογές αυτές και να σας συμβουλεύσουμε ώστε να κάνετε την καταλληλότερη επιλογή.

 Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης