Επενδύστε στην ασφάλεια των κουφωμάτων σας και απομακρύνετε τους κινδύνους

Η προστασία από διαρρήκτες αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα για τις κατοικίες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κάθε χρόνο στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνονται οι διαρρήξεις και ληστείες σε κατοικίες, με τις περισσότερες παραβιάσεις να πραγματοποιούνται μέσω των κουφωμάτων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι δράστες είναι πολύ πιο επιθετικοί συγκριτικά με παλαιότερα και δε διστάζουν να εισβάλουν σε ένα σπίτι ακόμη κι αν είναι μέσα οι ένοικοι. Η ασφάλεια είναι η σημαντικότερη αξία ενός σπιτιού, για αυτό και οι κατασκευαστές κουφωμάτων στοχεύουν στη διαμόρφωση του βέλτιστου βιοτικού επιπέδου μιας κατοικίας, ώστε να παραμένετε πάντοτε προστατευμένοι στον προσωπικό σας χώρο.

Οι κατηγορίες αντίστασης σε διάρρηξη

Ως αντιδιαρρηκτική αντίσταση κουφωμάτων ορίζεται η χρονική αντοχή ενός κουφώματος μέχρι να το παραβιάσει ο επίδοξος διαρρήκτης. Η αντιδιαρρηκτική συμπεριφορά ενός κουφώματος καθορίζεται από το χρόνο σε συνάρτηση με τα εργαλεία που απαιτούνται για να παραβιαστεί. Για να φέρει ένα κούφωμα αντιδιαρρηκτική πιστοποίηση θα πρέπει να έχει περιμετρικό μηχανισμό πολλαπλών κλειδωμάτων τύπου “μανιτάρι”, ατσάλινα αντικρίσματα περιμετρικά στην κάσα και το φύλλο και κατάλληλους μεντεσέδες. Οι απαιτήσεις ασφάλειας στα κουφώματα αποτελούν πλέον κρίσιμο παράγοντα στην τελική απόφαση αγοράς. Υπάρχουν μετρήσιμες κατηγορίες ως προς την χρονική καθυστέρηση, η οποία και αυξάνεται ανά κατηγορία.

Με την παραπάνω διαδικασία μετράται η υποχώρηση του κουφώματος ή της πόρτας. Σήμερα τα περισσότερα συστήματα κουφωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά βρίσκονται στη κλάση 2 ή ακόμη και στην 1, όταν μιλάμε για παλαιότερα κουφώματα, ενώ σπανιότερα βρίσκουμε κουφώματα της κλάσης 3 ή 4. Οι πόρτες ασφαλείας βέβαια παρέχουν καλύτερες επιδόσεις και συχνά κατατάσσονται στις κλάσεις 3 ή 4 Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν κουφώματα που εξασφαλίζουν την αποτροπή μιας διάρρηξης, στη χειρότερη περίπτωση που ένας έμπειρος διαρρήκτης έχει όσο χρόνο χρειάζεται, διαθέτει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται, αλλά και τη δυνατότητα να προκαλέσει έντονο θόρυβο χωρίς κάποιος να τον ακούσει.

 

Χαρακτηριστικά ενός κουφώματος αντιδιαρρηκτικής προστασίας
Ένα κούφωμα από μόνο του, όπως και τα ρολά ή τα παντζούρια που το συμπληρώνουν, θα πρέπει να πληροί τις εξής προδιαγραφές προκειμένου να χαρακτηριστεί υψηλής προστασίας:

 1. Εξαρτήματα και μηχανισμούς με κατάλληλους (ανάλογα με τις διαστάσεις) αριθμούς σημείων κλειδωμάτων. Με τη χρήση τους αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η προστασία έναντι των παραβιάσεων.
 2. Τζάμια ασφαλείας, τα οποία πρέπει απαραίτητα να συνοδεύουν ένα αντιδιαρρηκτικό κούφωμα.
 3. Σταθερότητα στην κάσα, ιδιαίτερα όταν έχουμε αντικατάσταση παλιού κουφώματος.
 4. Σωστή τοποθέτηση του κουφώματος εξαρχής.

Σε κάθε τύπο κατοικίας διαφορετική προστασία
Ο σχεδιασμός και η τελική επιλογή της αντιδιαρρηκτικής προστασίας πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον τύπο της κατοικίας:

 1. Στις πολυκατοικίες είναι σημαντικό οι πόρτες εισόδου τόσο της πολυκατοικίας όσο και των διαμερισμάτων να ανήκουν σε μεγαλύτερη αντιδιαρρηκτική κατηγορία από τα κουφώματα, καθώς η απόσταση των διαμερισμάτων από το έδαφος, ειδικότερα στους υψηλότερους ορόφους, κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση από τα άλλα ανοίγματα.
 2. Στις μονοκατοικίες ή στα διαμερίσματα ισογείου, θα πρέπει όλα τα κουφώματα να ανήκουν στην ίδια αντιδιαρρηκτική υψηλή κλάση, καθώς όλα τα ανοίγματα είναι εκτεθειμένα με τον ίδιο τρόπο στον κίνδυνο παραβίασης, ειδικά αν το άνοιγμα απέχει σε απειροελάχιστη απόσταση από το έδαφος.

 

Προτάσεις για την ασφάλεια σας

Οι πόρτες εισόδου και τα κουφώματα αντιπροσωπεύουν τα αδύναμα σημεία της προστασίας έναντι των διαρρηκτών, ακόμα και όταν είναι κλειστά, λόγω της μικρότερης αντοχής τους σε σύγκριση με την τοιχοποιία του κτιρίου. Για την προστασία από την εισβολή ανεπιθύμητων επισκεπτών θα πρέπει σε όλα τα ανοίγματα αυτά να λαμβάνονται αντιδιαρρηκτικά μέτρα, ανάλογα με τον κίνδυνο παραβίασης που παρουσιάζει το καθένα και την ανθεκτικότητα που πρέπει να επιδεικνύει. 

 1. Το πρώτο, πιο απλό πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε, είναι η πρόσβαση προς το εσωτερικό του σπιτιού σας να μην φαίνεται εύκολη. Τα κουφώματα σας θα πρέπει να ελέγχονται ότι είναι κλειστά, όταν φεύγετε ακόμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και προτείνεται να μην αφήνετε ούτε σε ανάκλιση, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε πολύ υψηλό όροφο. Επίσης οι εξωτερικές πόρτες θα πρέπει να κλειδώνονται. Ακόμα κι αν κλειδώσετε ενώ είστε μέσα, φροντίστε να αφαιρείτε πάντα το κλειδί, για να αποφευχθεί ο χειρισμός του από την εξωτερική πλευρά.
 2. Αντικαταστήστε τα παλιά σας κουφώματα. Κουφώματα παλαιότερης κατασκευής δεν έχουν τις σημερινές απαιτήσεις για ασφάλεια. Τέτοια συνήθως είναι συρόμενα ή χωνευτά. Σπίτια με παλαιότερα κουφώματα γίνονται εύκολος στόχος των επίδοξων ληστών. Ιδιαίτερα αν τα κουφώματα σας ανήκουν σε κάποια από τις πρώτες κατηγορίες αντίστασης που παρουσιάστηκαν παραπάνω, τότε θα πρέπει σίγουρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε για την ασφάλεια του σπιτιού σας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ένας επίδοξος διαρρήκτης να αποπειραθεί να εισβάλει στον χώρο σας. Κατά την επιλογή των κουφωμάτων σας, επιλέξτε και επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως ρολά, παντζούρια, σιδεριές ασφαλείας και αυτοματισμούς.
 3. Πτυσσόμενα ή σιδερένια κάγκελα σε πόρτες και παράθυρα. Κατασκευασμένα από ατσάλι με επένδυση ηλεκτροστατικής βαφής, τα πτυσσόμενα κάγκελα συνδυάζουν ασφάλεια, ευχρηστία και αισθητική. Το κύριο πλεονέκτημα τους είναι η ευκολία στο άνοιγμα και το κλείσιμο από τον ιδιοκτήτη. Από την άλλη πλευρά, η χρήση σιδερένιων κάγκελων προτιμάται κυρίως σε ισόγεια σπίτια και αποτελούν έναν πολύ οικονομικό τρόπο για ενίσχυση της ασφάλειας. Σε αντίθεση με τα πτυσσόμενα, τα σιδερένια κάγκελα δεν ανοίγουν. Και οι δυο κατηγορίες καγκέλων τοποθετούνται σε συνδυασμό με ρολά ή παντζούρια για την παροχή ακόμα υψηλότερης προστασίας.
 4. Μηχανισμοί περιμετρικού κλειδώματος. Στα ανοιγόμενα συστήματα, η χρήση περιμετρικού κλειδώματος κάνει σχεδόν αδύνατη τη διάρρηξη του κουφώματος.
 5. Κλειδαριές πολλαπλών σημείων. Η χρήση πολλαπλών σημείων κλειδώματος καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διάρρηξη του κουφώματος, καθώς ο εν δυνάμει διαρρήκτης, για να καταφέρει να διαρρήξει όλα τα κλειδώματα, θα πρέπει να "μαντέψει" όλα τα σημεία κλειδώματος, κάτι το οποίο είναι σχεδόν ανέφικτο.
 6. Επιλέξτε διπλό ή τριπλό τζάμι. Το 70-80% ενός κουφώματος αποτελείται από υαλοπίνακα, επομένως θα πρέπει να υπολογίζεται στους παράγοντες ασφάλειας. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, απαιτείται υαλοπίνακας ασφαλείας, ώστε τα κουφώματα να αντέχουν σε εξωτερικές επιβουλές από ανθρώπους με ή χωρίς χρήση αντικειμένων για βραχύ χρονικό διάστημα. Ένα γυαλί ασφαλείας στην εσωτερική πλευρά του κουφώματος αυξάνει τα επίπεδα προστασίας, καθώς είναι ικανό να αποτρέψει μια δυνητική παραβίαση.
 7. Θωρακισμένη πόρτα. Η τοποθέτηση μιας καλής, στιβαρής πόρτας ασφαλείας μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση κάποιου διαρρήκτη. Η πόρτα δεν θα πρέπει να είναι επενδυμένη με υαλοβάμβακα ή αφρό γιατί τότε μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να την παραβιάσει. Επίσης στα πλάγια της κάσας θα πρέπει να υπάρχουν μπετόβεργες που θα έχει συγκολιθεί πάνω σε αυτές η κάσα και το κενό θα έχει καλυφθεί με τσιμέντο.
 8. Εξωτερική πόρτα ασφαλείας. Αν μια θωρακισμένη πόρτα δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για εσάς, τότε προτιμήστε μια συνεπίπεδη πόρτα αλουμινίου, δηλαδή με κολλητή λαμαρίνα, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με μία πόρτα με απλό πάνελ. Μία πόρτα με πάνελ παραβιάζεται πολύ εύκολα με έναν λοστό, ενώ στη περίπτωση της συνεπίπεδης πόρτας, χρειάζεται ο διαρρήκτης να παραβιάσει την πόρτα στο σημείο της εσοχής μεταξύ του φύλλου και της κάσας, πράγμα το οποίο θα πάρει πολύ χρόνο. Τέλος, είτε επιλέξετε θωρακισμένη ή πόρτα ασφαλείας, και στις δυο περιπτώσεις, αν η πόρτα περιλαμβάνει σταθερό τμήμα ή φεγγίτη, θα πρέπει το τζάμι να είναι triplex ασφαλείας, το οποίο σπάει πολύ δύσκολα.

 

Κλείνοντας θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της ασφάλειας και της αντίστασης στη διάρρηξη είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες στην επιλογή κουφωμάτων, και οι κατασκευές φροντίζουν να έρχονται σε συμφωνία με αυτές τις απαιτήσεις. Ακόμα και με τη χρήση των κατάλληλων μηχανισμών πολλαπλών κλειδωμάτων, δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι παρέχεται η απόλυτη ασφάλεια και ότι το κούφωμα δεν μπορεί να παραβιαστεί. Ωστόσο η τοποθέτηση αντιδιαρρηκτικών κουφωμάτων και πόρτας ασφαλειας μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τον επίδοξο διαρρήκτη από το να αποπειραθεί να διαρρήξει το χώρο σας. Και ο λόγος για αυτό είναι ότι οι ληστές ψάχνουν κυρίως εύκολους στόχους και αποφεύγουν σπίτια που θα χρειαστεί πολύς χρόνος και ενδεχομένως πολύς θόρυβος για να μπουν. Οι περισσότεροι κλέφτες το πιθανότερο είναι να θέλουν να έχουν τελειώσει τη διάρρηξη σε λιγότερο από 10 λεπτά, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί. Έτσι, οτιδήποτε μπορεί να καθυστερήσει τους δράστες θα τους αποτρέψει από την εισβολή. 

Κάθε λεπτό που το κούφωμα αντιστέκεται σε μία παραβίαση είναι υπολογίσιμο. Οι απαιτήσεις ασφάλειας στα κουφώματα αποτελούν κρίσιμο στοιχείο στην τελική απόφαση αγοράς, για αυτό και κατά την επιλογή νέων κουφωμάτων η αντιδιαρρηκτική προστασία θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη.Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης